door Jan D. Swart
De gemeente Rotterdam heeft Feyenoord de eerste bouwreductie kunnen toezeggen. Het gaat om een bedrag van 21 miljoen euro, die binnen het oorspronkelijke basisplan voor het nieuwe stadion voor rekening zou komen van de N.V. Stadion en de bedrijfstak betaald voetbal van Feyenoord.
Het geld is bestemd voor het fiets- en voetgangersviaduct vanaf de toekomstige woonwijk – ter hoogte waar ooit de houten gebouwtjes stonden van het kolenbedrijf van Feyenoord-voorzitter Cor Kieboom aan de Rosestraat 3 – naar het beoogde nieuwe stadion.
Burgemeester Aboutaleb, die de bouw van het nieuwe stadion van Feyenoord graag voltooid ziet binnen zijn laatste periode als burgemeester van Rotterdam, heeft de 21 miljoen bij het Rijk weggelobbyd als woningimpuls. Ook de parkeergarage onder het stadion moet hiervan worden betaald.
De RvC van de bedrijfstak betaald voetbal van Feyenoord vindt de bouwkosten van het nieuwe stadion veel te hoog. Daarom hebben ze hun go ook voorlopig uitgesteld. Als ze samen met de N.V. Stadion de oorspronkelijke bouwprijs moeten gaan betalen die de vroegere RvC onder leiding van Gerard Hoetmer en Gerard Kerkum geen probleem vond, is - na herberekening - de kans op een redelijke exploitatiewinst klein. In elk geval geen 25 miljoen per jaar. En dat bedrag is voor de bedrijfstak betaald voetbal bij Feyenoord een enigszins acceptabel startpunt.
Daarom moet de bouwprijs van het stadion 100 miljoen lager. Ook omdat men het achteraf gekkenwerk vindt dat de gemeente Rotterdam voor het aangezicht een stadion wil bouwen half in het water. De vorige RvC van Feyenoord is met die dure prijs akkoord gegaan. De nieuwe niet. Maar met de impuls van het Rijk is de eerste 21 miljoen van de inhaalslag binnen, omdat ook Aboutaleb de gebiedsontwikkeling op Zuid perse wil laten slagen.
Het Rijk heeft meer gelden voor woningimpulsen ter beschikking gesteld. Rotterdam krijgt bovendien 25 miljoen euro voor de gebiedsontwikkeling Noordrand van het Zuiderpark.